Štuka- zubati grabljivac

Štuka je najproždrljivija riba koju možete naći u našim vodama, pa se za nju slobodno može reći da se hrani apsolutno svim što mrda, pa čak i manjim primercima svoje vrste. Štuka je agresivna, usamljena riba. Obično vreba, ali je u stanju da brzo napadne.  Oči ove vrste ribe su veoma pokretljive i mogu da vide praktično u bilo kom pravcu. Ovo je izuzetno važno za praćenje njihovog plena. Štuka je riba mesožderka. Pošto je priroda opremila oštrim zubima i veoma složenom strukturom lobanje i vilice, u stanju je da se hrani manjim ribama, žabama, rakovima, malim sisarima i verovali ili ne – pticama.

štuka

Štuka karakteristike

Kako izgleda štuka? 

Telo joj je prekriveno sitnim krljuštima, svetlo zelene boje je, ima nešto tamnija leđa i svetlije bokove. Karakterišu je uzdužno raspoređene krupne i stine pege. Gornja i donja usna su joj izbačene napred, i poseduje puno noštrih zuba.

Može da dostigne težinu do 35 kilograma i dužino od čak 1,5 metara. U Srbiji, prosečni lovni primerci su težine od 1 do 3 kilograma. Štuka se kreće i lovi u skoro svim slojevima vode, pa čak i na površini. Ima običaj da se krije u podvodnom rastinju, pa je treba tražiti po barama i ševarima. Meso štuke je bez holesterola, specifičnog mirisa i ukusa, sa dosta kostiju. Ribolovcima je pecanje štuke izazov jer je ona poznata kao snažna i borbena riba.

kako se peca štuka

Pecanje štuke i godišnja doba

Bitna stvar koju moramo uzeti u obzir za pecanje štuke je godišnje doba. Opšti ciklus za štuku ide na sledeći način. Kada je voda topla, bilo koliko iznad 14 ili 15 stepeni, štuka će se raširiti i kretati gore-dole u ​​vodi, istražujući plitke do srednje dubine često zakorovljene oblasti u potrazi za zasedom i svojim plenom. Što više temperature padnu, to će se i štuka i riba plen skupljati u dubljoj, stabilnijoj, u smislu temperature i kiseonika, vodi koja je manje sklona uticaju ogromnih vremenskih promena koje se vide zimi a to su mrazevi, oluje, obilne padavine.

Prolaskom zime i u rano proleće, obično u februaru ili martu, kada se temperature povećavaju i dostižu između 6 i 7 stepeni, ovo pokreće štuku prema plićaku u pripremi za mrešćenje. Tada se štuka može uhvatiti u svojoj najvećoj težini. Međutim, kada počnu da se mreste, vreme je da ih ostavite na miru, ne samo da biste ih pustili da nastave sa mrešćenjem, već ih je i veoma teško uhvatiti a takođe ne zaboravite da je to i vreme lovostaja vrste.

Da li ste znali? Štuka može pojesti plen veličine svoje polovine telesne težine, a plen su neretko čak i mlade patke. Zbog svoje veličine i grabežljive prirode postoje mnoge (ribolovačke) priče o veoma velikim štukama. Najveći primerak do sada ulovljen u Velikoj Britaniji pronađen je 1992. u jezeru u Velsu i težio je nešto više od 21 kg.

Pribor za pecanje štuke

Ova vrsta ribe se dobro lovi tokom cele godine na skoro sve varalice, silikonske mamce i živog kedera, uz obavezno korišćenje čelične sajlice kako ova zubata riba ne bi pregrizla strunu. Pošto štuka lovi u svim slojevima vode, može se pecati na razne načine – na plovak, varaličarenjem voblerima, metalnim varalicama, džigovanjem, muvanjem i na dubinku.

Veličina kedera za štuku treba da je preko 12 cm, kako bi se izbeglo da se love manji primerci. Vobleri takođe treba da budu obeleženi brojem preko 9. Od metalnih varalica, dobro su se pokazali spinerbajti, jer se manje zakačinju pri provlačenju kroz vodeno rastinje. Udice su iste kao za soma ili smuđa. Najlon od 0,30 do 0,50mm, u zavisnosti od veličine ribe.

Pribor za pecanje štuke varaličarenjem je sličnih karakteristika kao za varaličarenje krupnijeg smuđa, sa razlikom što štap može biti nešto sporiji kako bi bolje zamorio ribu. Za pecanje na dubinku, štap treba da je akcije B ili C, težine bacanja 60 do 100g.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »