Ribolovne vode i ribolovni regioni

Ribolovne vode se u osnovi dele na visinske i nizijske a u zavisnosti od prirode njihovog nastajanja sledi i podela slatkih voda na tekuće, stajaće, prirodne i veštački stvorene.

ribolovne vode i ribolovni regioni

Ribolovne vode

Svakom ribolovcu koji ume da čita geografsku kartu, dovoljan je i sam pogled na nju pa da sazna kojoj osnovnoj grupi pripada voda i približno odredi koje vrste riba može u njoj i da očekuje.

Radi što boljeg upoznavanja ove podele, važno je dodati i to da u tekuče spadaju sve reke, potoci, rečice, što manje što one najveće. Stajaće nasuprot njima su jezera, bare, močvare, voda nakupljena u različitim iskopima i eksploataciji koja se najčešće akumulira usled padavina ili podzemnih voda koje prodiru.

Veštački nastale vodene površine su sve one ribolovne vode koje su nastale direktnim ili indirektnim  ljudskim faktorom. U ovu grupu ubrajamo vode poput akumulacionih jezera, kanala ili ribnjaka.

Ribolovne vode se kategorišu prema životnim uslovima sredine u kojoj žive određene vrste riba. Po ovoj podeli u visinske se ubrajaju sve one preko četiri stotine metara nadmorske visine, a nizijske sve one ispod ovog broja. Iako ova podela nije idealna niti 100% tačna, ona je opšte prhvaćena u sportskom ribolovu.

ribolovne vode ribolovni regioni

Ribolovni regioni

Rečni tok nastaje od jednog ili više izvora, i to najčešće u planinskim predelima. Ovaj izvorski deo, u samom nastanku vodenog toka je uglavnom nenastanjen ribama ili su zaista veoma retke. Nešto nizvodnije od izvorišta, nastaje područje pastrmke i to su takozvani salmonidni regioni. Nastavlja se regionom lipljena ali se nikako ova dva regiona ne mogu striktno i granično separatisati, jer se ove dve vrste u većem delu toka i prepliću.

Region lipljena odlikuje bogatstvo vode, manji pad i brzina toka, bujnija vegetacija i veća brojnost i raznolikost drugih vodenih živih bića, kako biljaka tako i životinja. Ako nastavimo dalje, od regiona pastrmke i lipljena, dolazimo do regiona mrene.  Na njega se nastavlja region deverike i na kraju region balavca.

Imena regiona su kod nas nastala po osnovnim vrstama riba, koje su u njima i najbrojnije, ali to nikako ne predstavlja činjenicu da one jedine nastanjuju taj deo. U regionu potočne pastrmke živi još i kalifornijska pastrmka (uvezena), peš, dok se u regionu lipljena nalazi i potočna mrena, klen, skobalj i mladica.

U regionu mrene se tako nalaze još i klen, skobalj, krkuša, jez, manić, grgeč, štuka, deverika, šaran, bodorka, bucov i smuđ.

Ribolovna voda se mora posmatrati kao životna zajednica mnogih bića, koja se pod uticajem mnogobrojnih faktora menja i direktno utiče na sam život u vodi. Sve ovo se uzima u obzir pri pronalaženju najboljih ribolovnih mesta, jer se sam život jedne vrste ne može posmatrati odvojeno od celokupnog ekosistema vode.

belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst»
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst»
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst»
tolstolobik

Tolstolobik

Tolstolobik Tolstolobik je pravo remek-delo prirode. Njegovo srebrnkasto-sivo telo reflektuje svetlost na poseban način, stvarajući zračenje svetla i senke dok tiho plovi kroz vode. Njegova

Pročitaj tekst»
reka uvac

Reka Uvac

Reka Uvac Uvac je reka u Srbiji koja protiče između planina Zlatibor i Zlatar i predstavlja južnu granicu planine Zlatibor, te severnu granicu planine Zlatar.

Pročitaj tekst»