Pecanje štuke

Štuka je izuzetno zanimljiva riba, kako po formi tela tako i po načinu života, ishrani i ponašanju. Vretenastog oblika, sa glavom koja podseća na krokodilsku, ustima poput pačijeg kljuna sa mnoštvom sitnih i manjim brojem krupnih zuba, zaista je jedna neobična riba. Kako smo u periodu kada je pecanje štuke i najuspešnije, a to je prva polovina godine, red je da o tome postavimo i kompletan članak. O samim karakteristikama štuke možete čitati u jednom od prethodnih članaka, koji je dostupan na ovom linku.

pecanje štuke

Iako je štuka brza i grabljiva riba, ona plen ne proganja dugo. Najčešće sakrivena iza lokvanja, trske i drugih vodenih prepreka, ona čeka žrtvu da joj dođe u neposrednu blizinu. Tada, kao iz puške, silovito i brzo napada i proždire nedužne susede. Neupućeni štuku smatraju štetočinom, međutim, sa pravom se može reći da je ona pravi higijeničar voda, jer ih čisti od bolesnih i zakržljalih riba.

Kada je pravo vreme za pecanje štuke

Sezona ribolova na štuku gotovo i da ne prestaje tokom cele godine, izuzev u vreme mresta, ali prava sezona počinje kada i jesen. Uspešan lov s emože očekivati i zimi a najuspemije pecanje štuke beleži se posle mresta, odnosno u periodu april i maj.

Kako pecati štuku

Za pecanje štuke koriste se prirodni i veštački mamci. Kod blinkerisanja se preporučuju hajnc, meps i vobler varalice sa oranž, žutom ili crvenom bojom. Blago vučenim varalicama treba prečešljati svaki kutak i sve slojeve vode, posebno priobalne predele.

Uhvaćena štuka boriće se žilavo i hrabro samo u prvim trenucima, jer štuka se brzo umori i malaksa. Krupniji primerci u borbi iskaču iz vode celom dužinom i tada im obično uspeva da se oslobode udice ukoliko ih veštim manevrom ne sprečite da to urade. Najbolje da ne budete brzopleti a nikako nije dobro da budete grubi, što ne znači da treba da se ponašate kao da je već riba uhvaćena i u čuvarci. Ribolovni konac pri vađenju štuke treba da je uvek nategnut kao i kod izvlačenja drugih riba, jer takozvani trbuh ili džep na koncu, povećava šanse za oslobađanje riba od udice.

U ribolovu štuke živim mamcima podjednako dobro se koristi i plovak i olovni uteg kod dubinskog ribolova bez plovka. Način lova određuje se prema uslovima koji vladaju u određenoj ribolovnoj vodi. Tamo gde je dno muljevito ili previše zatravljeno ili obraslo vegetacijom, lov na plovak je svakako uspešniji. Plovak za lov štuke je znatno je veći u odnosu na ostali ribolov, njegova veličina je otprilike 3 do 4 cm u prečniku, jer je neophodno da ostane na površini kada se na udicu zakači živi mamac, odnosno keder.

Stariji i iskusniji ribolovci znaju da štuka postepeno guta mamac, okrećući ga u ustima kako bi prošao ka njenom ždrelu. Zato ne treba žuriti sa kontriranjem čim plovak potone. Trzaj štapom unazad treba da usledi  5 do 8 sekundi kasnije i niakako ne sme biti preoštar.

Nameštajući keder da bi ga lakše progutala, štuka ne stoji u mestu, već pliva dalje, a to upućuje na zaključak da joj treba omogućiti šetnju ostavljanjem nekoliko metara slobodnog konca. Kada oseti otpor, pre nego što mamac dopre u ždrelo, štuka će ga izbaciti iz usta hitrije nego što ga je uzela. Žurba u lovu ove grabljivice se isključuje. Bolje je da sačekate da se sama zakači na udicu posredstvom vrha štapa, nego preveremno da kontrirate. Najbolje je da kada plovak potone, odbrojite lagano do 8, pa tek onda kontrirate..

pecanje stuke

Pribor za ribolov štuke

Živu ribicu, odnosno keder, udicom zakačite ispod leđnog peraja ali tako da joj ne povredite kičmu, Iznad udice dobro je da stoji tanka čelična sajlica, jer su zubi štuke preoštri za ribolovni najlon konac, čija debljina treba da je od 0,25 do 0,50 milimetara.

Pribor za ribolov štuke je jači. Za blinker je potreban spin štap dužine 2,10 do 3,00 m težine bacanja 30-80 grama, rola bržeg prenosa s kalemom namotanim najlonom promera 0,25 do 0,35 mm ili upredenicom promera do 0,18 mm.

Za ribolov na žive mamce, koriste se štapovi dužine 3 do 4 metra, akcije B ili C, težine bacanja 50 do 100 grama. Na rolu ide jači i deblji najlon prečnika 0,35 do 0,50 mm (pa ponekad i deblji). Za mamčenje kedera koriste se veće udice (zavisno o veličini kedera i očekivane lovine), jednokrake, dvokrake ili trokrake, veličine 3/0 do 5.

Mnogi ribolovci koriste u ribolovu na štuke i čelične ili kevlarske odnosno karbonske predveze. U posljednje vreme sve češće i one od upredenice čija je svrha onemogućiti štuki da pregrize konac.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst»
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst»
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst»
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst»